کف سازی ساختمان

کف سازی ساختمان

 کف‌سازی

‌به هرگونه عملیات ساختمانی که بر روی سطح زمین طبیعی و یا سقف طبقه انجام شود، تا کاربری و عملکرد فضا را ممکن سازد،‌ ‌کف‌سازی‌ می‌گویند. ‌برای آن که هر فضایی کارایی لازم را داشته باشد نیاز به کف‌سازی مخصوص آن مکان خواهد بود. بنابراین انتخاب نوع کف سازی بستگی به ۲ عامل محل قرارگیری و عملکرد آن مکان دارد.

کف سازی بخش مهم و تعیین کننده‌ایی در ساختمان و حتی خارج از آن است چرا که این عنصر ساختمانی نه تنها شامل فضا‌های داخلی یک ساختمان مانند‌ اتاق‌ها، راهروها، سرویس‌های بهداشتی‌، آشپزخانه و حتی تراس می‌شود بلکه کف سازی حیاط پیاده رو‌ها و حتی زمین‌های ورزشی از این حیطه خارج نمی‌شوند.

‌هدف از کف سازی ایجاد سطحی ست که قابل استفاده برای کاربران مورد نظر ساختمان باشد. سطحی که علاوه بر زیبایی و دوام، از جهت ایمنی و استانداردهای ساختمانی تأیید شود. با توجه به کاربری کف، جنس و شکل کف سازی آن نیز متفاوت است. به عنوان مثال نحوه کف سازی سرویس بهداشتی در طبقات ساختمان با کف سازی زیرزمین متفاوت است.

 

انواع کف‌سازی در ساختمان‌های بنایی

کف‌سازی از نقطه نظر محل قرار گیری در ساختمان به سه دسته زیر تقسیم می‌شود.

  1. کف‌سازی بر روی خاک
  2. کف‌سازی مابین طبقات
  3. کف‌سازی بام

کف‌سازی ساختمان‌ها

کف‌سازی باید با استفاده از مصالحی صورت گیرد که قادر به تحمل بارهای وارده ناشی از وزن مصالح و دیگر اجزای ساختمان، اسباب اثاثیه و افراد ساکن در ساختمان باشد. کف‌ها باید در مقابل ساییدگی مقاوم بوده و دارای حد مطلوبی از زیبایی باشند. همچنین در کف‌سازی ساختمان باید همواره به این نکته مهم توجه نمود که کف‌سازی باید با مصالحی انجام شود که امکان لغزش و سر خوردن بر روی آن‌ها حداقل باشد و تا حدودی عایق صدا بوده و نظافت آن به سهولت انجام گیرد.

چنانچه زمین طبیعی کاملاً خشک باشد، یک لایه بتن با عیار ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب با ضخامت ۱۰ سانتی‌متر بر روی زمین ریخته می‌شود که پس از متراکم نمودن آن، با استفاده از تخته ماله آن را صاف می‌کنند. پوشش نهایی می‌تواند ملات ماسه سیمان، سنگ فرش، موزاییک فرش و … باشد.

مشخصات کف‌سازی ساختمان

اولین مشخصه مهم کف‌سازی استحکام و پایداری آن است مقاومت در برابر نفوذ و عبور رطوبت از دیگر ویژگی‌های عمده‌ی کف سازی است به علاوه کف‌سازی بایستی دارای دوام لازم باشد از خصوصیات دیگر کف‌سازی می‌توان از مقاومت در برابر اصوات و حرارت و همچنین استقامت در برابر آتش نام برد. انتخاب نوع کف‌سازی بستگی تام به محل و نوع عمل‌کرد آن دارد.

‌انواع کف‌سازی از نقطه نظر محل قرار گیری

  1. ‌کف‌سازی  در طبقات
  2. ‌کف‌سازی بر روی بام

انواع کف‌سازی از نقطه نظر عملکرد

کف‌سازی در زمین‌های خشک‌

  • در این گونه زمین‌ها ابتدا یک لایه بتن (۲۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب‌) با ضخامتی در حدود ۱۰ سانتی متر ریخته و پس از آنکه بخوبی آنرا ویبره نمودید با تخته ماله صاف می‌کنید. البته ممکن است این کف بصورت بتنی باقی مانده و یا اینکه روی آنرا پوشش اجرا کنید که باز هم نوع  پوشش مصرف بستگی به سلیقه مصرف کننده و نوع استفاده خواهد داشت‌. این پوشش معمولاً ملات ماسه سیمان، موزائیک، سنگ فرش، پارکت و غیره است.

‌کف‌سازی در زمین‌های نیمه خشک

در زمین‌های نیمه خشک ابتدا بلوکاژ را ۲۵ سانتیمتر ‌اجرا می‌نمائید سپس به مقدار ۱۰ سانتیمتر، ‌‌بتن ریزی نموده، بعد از آن ملات ماسه سیمان را ۲/۵ سانتیمتر ‌ استفاده کرده و در پایان پوشش مورد نیاز خود را بکار میبرید.

‌کف‌سازی در زمین‌های با رطوبت بالا

در زمین‌های‌ با رطوبت بالا همانند زمین‌های نیمه خشک بعداز انجام بلوکاژ و بتن ریزی ۱۰ سانتیمتر، استفاده از ملات برای عایق رطوبتی است که بعد از آن بر روی ملات را عایق کاری کرده سپس ماسه نرمی بر روی عایق ریخته و در ادامه ملات ماسه سیمان را استفاده نموده و بر روی ملات، کف پوش موزائیک یا پوشش مورد نیاز را بکار میبرید.

کف‌سازی بر روی خاک

در مورد کف‌سازی بر روی خاک دو مساله مهم طراحی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهند‌، اول احتمال ناپایداری خاک زیرین، مثلاً وجود خاک‌های زراعتی و بیلی‌.

این مساله موجب نشست و بر آمدگی در سطح کف سازی میشود، دومین موضوع، جذب آب‌های زیر زمینی از طریق خاک و مصالح ساختمانی به داخل کف ساختمان است، کف‌سازی همچنین باید بر روی یک سطح تراز بنا شود. چنانچه سطح زیر کف‌سازی شیبدار باشد موجب اتلاف هزینه و افت کیفیت عملیات کف‌سازی خواهد شد.

برای اطمینان از اینکه کف‌سازی که دارای استحکام کافی و فاقد رطوبت است و همچنین کف‌سازی بر روی سطح مستوی و ترازی قرار گیرد، نیاز به عملیات خاصی است که اصطلاحاً به آن ‌زیر سازی‌ می‌گویند.

سطحی که بر روی آن قدم می‌گذاریم را ‌فرش کف‌ می‌گویند.

کف‌سازی مابین طبقات

در طبقات میانی‌، واقع در کف‌‌سازی بر روی سقف طبقه پایین‌تر از خود قرار می‌گیرد. این نوع کف‌سازی نیز به دو بخش زیرسازی و فرش کف تقسیم می‌شوند. کف‌سازی در طبقات نیز بایستی کاملاً مقاوم و در تراز مورد نظر قرار گیرند.

 انواع پوشش و مصالح مورد استفاده در کف‌سازی

  • موزاییک فرش
  • سرامیک و کاشی
  • پارکِت
  • فوم بتون
  • شن
  • ماسه
  • سیمان
  • عایق رطوبتی (قیر و گونی)

اجرای فرش کف با موزائیک

  • موزائیک کف پوشی است متراکم‌، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی و یا از طریق لرزش به دست می‌آورد و از ماسه‌، سیمان‌، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرح‌های گوناگون ساخته می‌شود.‌
  • موزائیک یکی از پر کاربردترین مصالح ساختمانی است.

موزائیک فرش

موزائیک در اندازه‌ها و انواع گوناگون جهت کف‌پوش فضاهای داخلی و محوطه‌های خارجی ساختمان به کار می‌آید. معمولاً ملات موزائیک فرش یا ماسه آهک و یا ملات باتارد و یا ماسه سیمان است. پس از فرش موزائیک درزهای موزائیک با دوغاب رقیق سیمان پر می‌‌شود، و بلافاصله سطح موزائیک فرش تمیز میشود.

موزائیک روی ملات ماسه سیمان به ضخامت متوسط ۲/۵ سانتیمتر‌ کار گذاشته می‌شود که در اجرا باید توجه داشت که خطوط درز موزائیک در اطاق‌های مجاور در یک امتداد باشند و پس از اجرای فرش کف بندها را با دوغاب سیمان و پودر سنگ پر می‌کنند و سپس سطح موزاییک را باپارچه پاک می‌کنند.

سرامیک و کاشی

  • فرش کف ممکن است با کاشی یا سرامیک انجام شود.
  • ترتیب اجرای آن مشابهت کامل با اجرای موزاییک دارد.
  • باید توجه داشت که فرش کف با کاشی یا سرامیک باید به وسیله کاشی یا سرامیک سالم و بدون لب پریدگی انجام شود.

اجرای فرش کف با کاشی و سرامیک

استفاده از سرامیک در کف‌سازی و نماسازی یا در تولیدات وسایل بهداشتی و مصالح ساختمانی نظیر انواع آجر سفال‌های تزئینی داخل و خارج ساختمان‌، سفال‌های بام ساختمان‌، کانال‌های فاضلابی‌، سفال‌های ضد اسیدی همه از سرامیک‌هایی است که از دیرباز تهیه و مصرف می‌شده است.

کف‌پوش‌هاى چوب پنبه‌اى

این نوع کف‌پوش ازچوب پنبه حقیقى ساخته مى‌شود که از پوست درخت بلوط گرفته مى‌‌شود. به دلیل این که براى تولید این کف‌پوش احتیاج به پوست درخت بلوط داریم لذا تولید آن براى اکوسیستم مخرب نیست.

از کارهایی که ممکن است قبل از کف سازی انجام شود.

  • عبور لوله کشی آب از کف ساختمان
  • عبور خرطوم و سیم کشی برق از کف
  • عبور لوله‌های آب گرم پکیج از کف ساختمان برای گرمایش خانه

عایق کاری کف

از کارهایی که قبل از اجرای کف انجام می‌شود عایق کاری است. به طور کلی استفاده از این عایق‌ها در ساختمان به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان است زیرا رطوبت باعث پوسیدگی مصالح ساختمان می‌شود.

اجرای فرش کف با سنگ

  • سنگ انتخابی اولاً باید فاقد خلل و فرج باشد و ثانیاً مقاومت کافی در برابر سائیدگی را داشته باشد طرز فرش و ملات مصرفی مشابه فرش با آجر موزائیک است.

پارکت

کف‌‌پوشی از جنس چوب است که برای داخل ساختمان استفاده می‌شود. بدین صورت که قطعات پارکت را به صورت موازی در کنار هم قرار می‌دهند تا کف ساختمان پوشیده شود. پارکت‌ها در ابعاد و اندازه‌های مختلف وجود دارند که بخاطر وجود بعضی از مواد پلاستیکی موجود در آن مانع از خوردگی‌های موریانه‌ایی و حشراتی می‌شود.

خصوصیات پارکت

  • ‌مقاوم در برابر رطوبت
  • ‌مقاوم به ضربه
  • ‌مقاوم در مقابل خمش
  • ‌مقاوم در مقابل حرارت
  • ‌نفوذ نا‌پذیر در برابر اجسام ریز
  • ‌مقاوم در برابر سایش

اجرای فرش کف لاستیکی-پلاستیکی و پارکت

برای اجرای این فرش‌ها ابتدا باید سطح کاملاً صافی بوجود آورد. برای بدست آوردن سطح کاملاً صاف ابتدا بعنوان زیرسازی کف را به وسیله آجر سیمانی ساده فرش می‌نمایند سپس روی آنرا بوسیله دو قشر ماستیک مخصوص زیر سازی صاف می‌نمایند. پس از انجام زیرسازی یاد شده قطعات لاستیکی-پلاستیکی یا پارکت را بوسیله چسب مخصوص کاملاً لب به لب و بدون درز نصب می‌کنند. اگر فرش کف پارکت شود آنرا با دستگاه مخصوص ساب زده و کاملاً صیقلی می‌کنند و پس از آن با دو دست لاک مخصوص روی آنرا می‌پوشانند و مجدداً صیقلی می‌کنند.

۰ ۰ ۰ دیدگاه

دیدگاه‌ها

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است.
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

مهندس محسن محمدی

پیمانکاری و اجرای ساختمان بصورت کلی و جزئی
طراحی و اجرای سوله
طراحی و اجرای ویلا
بازسازی واحدهای قدیمی
بهسازی و مقاوم سازی لرزه ایی
طراحی و محاسبات انواع سازه
بتنی
فلزی
صنعتی
به همراه نقشه های کامل سازه ، لیستوفر و دفترچه محاسبات

آخرین مطلب
پربیننده ترین مطالب
محبوب ترین مطالب
مطالب پربحث‌تر
آخرین نظرات
نویسندگان
پیوندهای روزانه
پیوندها
بایگانی